Laulunkirjoituskoulu Osa 3: Teksti paranee työstämällä

Kun olet keksinyt (tai saanut) hyvän laulunaiheen, ala hahmottaa tarinaa paperille. Voi olla, että sinulla on jo mielessä jokin lause. Aloita silloin siitä. Tai ehkä olet jo kirjoittanut jonkin tekstin, jota haluat hioa. Tässä osassa annan vinkkejä tekstin työstämiseen.

Ylistyslaulujakin tulee työstää

lkk_osa3Kristillisissä piireissä törmää toisinaan ajatukseen, ettei mihinkään ”Jumalalta saatuun” pitäisi koskea kun on sen kerran tietynlaisena saanut. Tosiasia on kuitenkin, että ihminen on vajavainen astia ja Pyhän Hengen isnpiraatiosta syntynyt laulukin aina astiansa näköinen. Kukaan ihminen ei pysty ottamaan vastaan Jumalalta täydellisiä lauluja. Ne voivat olla täynnä Pyhän Hengen voimaa, mutta sanoja ja melodiaa voi ja pitääkin työstää. Maailman taitavimmatkin lauluntekijät joutuvat hiomaan laulujaan. Joskus – erittäin harvoin – voi käydä niin, että laulu on syntyessään jo liki valmis eikä tarvitse juurikaan hiomista. Kun laulunkirjoittaja on tarpeeksi kokenut ja sisäistänyt säännöt, niin voi tapahtua. Mutta korostan, että näin käy hyvin harvoin, eikä sen varaan kannata siksi laskea.

Mielestäni laulun työstäminen on vähän sama juttu kuin Jumalalta saamiensa lahjojen kehittäminen. Jumala antaa meille lahjoja ja haluaa, että kehitämme niitä. Kukaan ei ole valmis syntyessään. Laulunkirjoittamistakin voi harjoitella. Harjoittelemisessa auttavat jo esittelemäni ja seuraavassa kertomani perusperiaatteet.

Laulun rakenne kuntoon

Kirjoittaessa laulutekstiä on tärkeää tietää tietyt perusperiaatteet laulun rakenteesta. Kevyessä musiikissa on käytetty perinteisesti kahta, kolmea osaa. Säkeistöt valmistelevat tarinan kohokohtaa, joka esitetään kertosäkeessä. Säkeistöt merkitään yleensä kirjaimella A (A1, A2, A3 jne.) ja kertosäe joko kirjaimella B tai kirjainparilla CH (tulee englanninkielen sanasta chorus). Kertosäettä valmistellaan usein erillisellä, lyhyellä osalla, josta käytetään nimityksiä bridge ja pre-chorus. Jälkimmäinen olisi oikeaoppisempi nimitys, mutta laulunkirjoittajat tykkäävät käyttää yleensä ”bridge”-sanaa (tarkoittaa ”siltaa” eri osien välillä). Lisäksi on olemassa ns. lisäosa, joka merkitään usein kirjaimella C. Osia voi olla enemmänkin, mutta nämä ovat yleisimmin käytetyt.

Laulun pääidea esitetään kertosäkeistössä.

Laulun rakenne on usein seuraavanlainen: A1, A2, bridge, B, A3, bridge, B, C, B, B. Voi olla, että laulun B-osa muuttuu jossain vaiheessa sanoiltaan. Silloin myös B-osat numeroidaan: A1, A2, B1, A3, A4, B1, B2 jne. Lisäksi on olemassa lauluja, joissa on vain yksi A-osa ja yksi B-osa, jolloin rakenteeksi riittävät A ja B. Joissakin lauluissa ei ole selkeästi eriteltyä säkeistöä ja kertosäettä (esim. ”Riihikirkkohymni”). Silloin voi käyttää vaikkapa numeroita.

Jos käytät riimejä, silloin sinun on otettava huomioon tekstin rakenne. Tekstissä pitäisi olla aina tietty riimijärjestys, jonka tulisi toistua joka säkeistössä. Jos ensimmäisessä säkeistössä – jossa on vaikkapa neljä riviä – on 2-tavuiset riimit 1. ja 3. rivillä ja 2. ja 4. rivillä 1-tavuiset riimit, on tämän kaavan toteuduttava muissakin säkeistöissä. Alla olevassa esimerkkisäkeistössä ei ole kuin 1-tavuisia riimejä, mutta sääntö tulee varmasti selväksi. Kirjaimet kertovat aina, missä kohtaa riimit sijaitsevat. A:t ovat keskenään riimejä, samoin B:t jne.

A Tahdon sua tänään ylistää,

A Tahdon sua tänään ylistää,

A on rakkautesi aina pysyvää.

B lähelläsi tahdon olla vaan.

BLähelläsi tahdon olla vaan,

A On rakkautesi aina pysyvää,

Bsinulta mä kaiken hyvän saan.

B sinulta mä kaiken hyvän saan.

A Tahdon sua tänään ylistää,

A Tahdon sua tänään ylistää,

Blähelläsi tahdon olla vaan.

A on rakkautesi aina pysyvää.

BSinulta mä kaiken hyvän saan,

B Lähelläsi tahdon olla vaan,

A on rakkautesi aina pysyvää.

C löysin luotas rauhan, totuuden.

Kirjoita napakasti, jaarittelematta

Kun teet ylistyslaulun tekstiä, niin on hyvä muistaa pari asiaa.

1. Älä kirjoita ”turhia” eli ns. täytelauseita, joilla täytetään tyhjä tila kun ei muuta keksitä.

2. Vältä täytesanoja (esim. ) ja yritä keksiä tilalle mieluummin sanan synonyymejä tai muita sopivan mittaisia sanoja.

3. Älä toista itseäsi säkeistöissä, vaan tuo aina uusi asia tai näkökulma lauluun.

4. Säästä pääideasi kertosäkeistöön, muuten laulu ei kasva, eikä kertosäkeessa ole mitään odotettavaa ja yllättävää.

5. Tee kertosäkeestä selkeä, napakka ja sopivan lyhyt. Vältä monimutkaisia ja kömpelöitä lauseita.

Laulun nimi ”myy” laulun

Laulunkirjoittamisessa on oleellista myös laulun nimi. Ei ole samantekevää, minkä nimen annat laulullesi. Laulun nimen tulisi olla kiinnostava ja napakka. Yleisesti pidetään hyvänä, että nimi esiintyy kertosäkeessä, joko ensimmäisessä tai viimeisessä lauseessa.

Ylistyslauluissa kertosäkeet alkavat usein jollain Jumalaa kuvaavalla määreellä (”Olet suurin”, ”Hyvä oot” jne.), jolloin suoraan kertosäkeen alusta tai lopusta lainattu nimi voi olla vähän tylsä tai liian käytetty. Silloin voi yrittää keksiä muunkin nimen. Mutta kaikkein paras laulun nimi on lause, joka jää kuulijalle laulusta mieleen. Tiedän tapauksia, joissa jonkin laulun fanit eivät tiedä tai muista laulun oikeaa nimeä, vaan kutsuvat kappaletta sellaisella nimellä, joka on jäänyt heille mieleen. Siksi on tärkeää miettiä laulun nimi tarkasti.

Vaihtoehtona co-writing

Co-writing, eli laulunkirjoittaminen yhdessä jonkun toisen kanssa, on nykyään hyvin yleistä. Yhdessä kirjoittamisen hyvä puoli on se, että toiset huomaavat asioita, joita et välttämättä itse huomaa. Käytössä on myös enemmän ideoita tekstiin ja melodiaan. Co-writing on erittäin kehittävää kenelle tahansa laulunkirjoittajalle ja suosittelenkin ainakin kokeilemaan sitä. Jos se ei tunnu omalta, voi jatkaa aina entiseen tapaan.

Luetuttamalla tekstisi toisilla kehityt laulunkirjoittajana.

Vaikka et innostuisi co-writingista, niin kannattaa luetuttaa tekstisi jollain kirjoittajalla ja kysyä rohkeasti hänen mielipidettään. Kannattaa tietysti myös ottaa ehdotuksia vastaan, eikä tyrmätä niitä heti. Pienellä viilauksella tekstisi voi saada aivan uusia ulottuvuuksia. Luetuttamalla tekstisi toisilla ja oppimalla palautteesta kehityt laulunkirjoittajana.

Kun tekstiä ei synny

Toisille kirjoittaminen on helpompaa kuin toisille. Voi olla, että vaikka olisit todella innostunut jostain aiheesta, niin sen kirjoittaminen ja muokkaaminen lauluksi voi tuntua hyvin työläältä. Aloita silloin kirjoittamalla mitä tahansa aiheeseen liittyvää. Älä mieti laulun rakennetta tai melodiaa, vaan anna tekstin vain tulla. Olen varma, että kun olet kirjoittanut aikasi, niin huomaat, että kirjoittamastasi tekstistä pystyy kokoamaan laulun tai se voi vähintäänkin antaa uusia ideoita tekstiin.

Jos luovuus tuntuu olevan lukossa, niin lue Raamattua ja hyviä hengellisiä kirjoja, keskustele ystäviesi kanssa ja tee asioita, jotka inspiroivat sinua. Ja kun saat oivalluksen, josta voisi kirjoittaa laulun, kirjoita idea nopeasti ylös, ettet unohda sitä. Ideat voivat pulpahtaa mieleen milloin tahansa, joten kannattaa pitää aina mukana vihkoa, johon voi kirjata ideansa, tai tallettaa ideat kännykkään.

Kirjoita aina ideasi ylös.

Kannattaa pyrkiä kirjoittamaan paljon, sillä mitä enemmän laulutekstejä kirjoittaa, sitä helpommin niitä syntyy. Silloin syntyy tietysti myös heikompia tekstejä, joita ei kannata alkaa turhaan hioa, vaan jotka kannattaa pitää ennemminkin harjoitustöinä. Mutta suuremmassa tekstimäärässä on enemmän myös niitä helmiä. Luovu siis turhasta perfektionismista ja ala vain kirjoittaa! Ennemmin tai myöhemmin se laulutekstikin syntyy.

Kirjoittanut Elina Haavisto 25. toukokuuta 2011
Kirjoittaja on helsinkiläinen free-toimittaja ja musiikin moniosaaja.