Laulunkirjoituskoulu Osa 1: Kaikki lähtee hyvästä tarinasta

Laulujen kirjoittaminen on oma taiteenlajinsa, johon on olemassa paljon hyviä työkaluja. Tässä opetusartikkelissa käydään läpi tärkeimmät perusperiaatteet, joita laulunkirjoittamiseen liittyy. Kukaan ei ole huippu syntyessään, mutta voi tulla lahjojaan kehittämällä huipuksi. Ja kun mukana on vielä Pyhän Hengen antama inspiraatio, on tuloksena jotakin ainutlaatuista. lkk_osa1

Yksi tärkeimpiä asioita laulussa on hyvä tarina. Riippuu tietysti musiikkityylistä, kuinka paljon painoa tarinalle laitetaan. Tanssipopissa tarinalla ei ole niin suurta merkitystä kuin esimerkiksi iskelmä- tai folk-kappaleessa. Kaikissa hyvissä lauluissa ei ole välttämättä erityisen hieno tarina, mutta niissä on jokin muu hyvä pointti, mikä koukuttaa kuulijan.

Ylistysmusiikki eroaa siinä perinteisestä laulunkirjoittamisesta, että siinä pääpaino ei ole tarinassa, vaan sisällössä eli Jumalassa. Voisi tietenkin ajatella, että Jumala on tarinan päähenkilö, tai että Jumala itsessään on hyvä tarina. Tarinaan keskitytään kuitenkin enemmänkin muissa hengellisissä lauluissa kuin ylistyslauluissa. Niissä tarinalle on tilaa.

Raamattu on täynnä laulunaiheita

Raamattu on erinomainen laulunideoiden lähde – erityisesti ylistyslauluja ajatellen. Kirjasta löytyy valtava määrä erilaisia kuvauksia Jumalasta. Jostain syystä ylistyslauluissa vilisevät kuitenkin yleensä vain tietyt määreet, kuten ”hyvä”, ”suuri”, ”pyhä” ja ”korkein”. Kaikki nämä sanat ovat tärkeitä kuvatessa Jumalaa, sillä onhan Jumala juuri kaikkea tuota. Voi kuitenkin käydä helposti niin, että ylistyslaulunkirjoittaja menee sieltä, missä aita on matalin, ja käyttää vain näitä tuttuja termejä. Ylistyslaulun kirjoittamisessakin olisi hyvä nähdä vaivaa.

Pyri tuoreuteen ja omaperäisyyteen.

Toisinaan perinteiset adjektiivit toimivat hyvin, kun laulussa on mukana erityinen Pyhän Hengen voima. Tällaisista lauluista voisi mainita ”Suuri Hän on” (How great is our God). Mutta olisi hienoa, jos jokaisella ylistyslaulujen kirjoittajalla olisi oma tyylinsä. Mielestäni yksi raikkaimpia nykyaikaisia ylistyslauluja on Kim Walkerin esittämä ”How He loves us”. Laulussa on juuri sellaista tuoreutta ja omaperäisyyttä, mihin kannattaa pyrkiä – omalla tavallaan tietysti.

Pyhän Hengen inspiroimia lauluja

Nykyaikana tuntuu olevan yleistä, että ”kaikki” haluaisivat kirjoittaa omia lauluja. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei ylistyslaulua pitäisi koskaan kirjoittaa väenväkisin. Muita lauluja voi tuottaa ns. liukuhihnalta, mutta ylistyslauluja ei, koska niiden tulisi olla aina Pyhän Hengen inspiroimia. Kenenkään ei siis pitäisi alkaa kirjoittaa ylistyslaulua vain siksi, että haluaisi tehdä laulun ”kun kaikki muutkin tekevät”. Ylistyslaulua ei voi tehdä ajatuksella, että ”teenpä tässä ylistyslaulun”. Väkisin vääntäminen kuuluu aina laulussa.

Hyvä ylistyslaulu syntyy aina inspiraatiosta, jonka on saanut aikaan esimerkiksi jokin Raamatun lause, hengellinen opetus, kokemus tai ajatus. Pyhästä Hengestä syntynyt laulu koskettaa tekijää itseänsäkin. Hyvä testi laululle onkin se, koskettaako se omaa henkeä. Jos ei, jotain on pielessä.

Kirjoittanut Elina Haavisto 25. toukokuuta 2011
Kirjoittaja on helsinkiläinen free-toimittaja ja musiikin moniosaaja.