Kysymyksiä & Vastauksia

Mitä hyötyä palvelusta on lauluntekijälle? Miksi lauluntekijän kannattaa lisätä lauluja palveluun?

Lauluntekijöiden palveleminen mahdollisimman hyvin on meille erittäin tärkeää. Yksi tärkeä motivaatio laulujen lisäämiselle on seurakuntien palveleminen. Se että laulu löytyy Ylistys.net-palvelusta tarkoittaa sitä että laulun sanoja voidaan näyttää vapaasti yleisölle seurakunnan tilaisuudessa (muuten jokaisen seurakunnan pitää saada siihen lupa tekijältä). Laulun Ylistys.netistä löytyvää materiaalia voidaan myös kopioida vapaasti yksityiseen tai seurakunnan käyttöön.
Toinen tärkeä syy on näkyvyys – laulun lisääminen Ylistys.net-palveluun tarkoittaa samalla sitä että laulu on kaikkien saatavilla. Jos laulusta lisätään myös äänitiedosto ja nuotti niin tällöin kuka tahansa pystyy helposti ottamaan käyttöön laulun omassa seurakunnassaan.

Miksi palvelu on ilmainen? Onko palvelu täysin laillinen? Miksi lauluntekijä ei voi saada korvausta Ylistys.netistä?

Palvelu on ilmainen siksi että maksullinen palvelu on paljon hankalampi toteuttaa. Toisaalta haluamme palvella mahdollisimman suurta yleisöä ja palvelun maksullisuus vähentäisi kiinnostusta palveluun. Ilmaisen palvelun mahdollistaa HSM ry joka huolehtii ylläpitomaksuista. Palvelu ei toisaalta rajoita lauluntekijän mahdollisuuksia saada korvausta lauluistaan esimerkiksi äänitteiden tai nuottikirjojen kautta.
Palvelun on 100% laillinen. Palvelun suunnitteluvaiheessa on käyty keskusteluja Teoston, Kopioston ja Gramexin kanssa varmistaaksemme sen että jokainen palvelun yksityiskohta on linjassa tekijänoikeuksien kanssa.

Lauluni on julkaistu äänitteellä. Voinko lisätä siitä uuden version ylistys.net-palvelussa?

Periaatteessa kyllä. Joillakin kustantajilla on vuoden karenssiaika äänitteen julkaisemisesta, jona aikana et saa julkaista laulusta uutta versiota. Suosittelemme että joka tapauksessa keskustelet asiasta kustantajasi kanssa ennenkuin lisäät äänitiedoston palveluumme.

Lauluni on julkaistu nuottikirjassa. Voinko tehdä laulusta uuden nuotin ja julkaista sen ylistys.net-palvelussa?

Periaatteessa tämä on mahdollista, mikäli sinulla ei ole sopimuksessa pykälää joka kieltää tämän. Suosittelemme että keskustelet asiasta kustantajasi kanssa ennenkuin lisäät uuden version nuotista palveluumme.

Voiko palveluun lisätä muita lauluja kuin varsinaisia ylistyslauluja?

Voi toki, kunhan laulu on sanoitukseltaan kristillinen. Haluamme kuitenkin keskittyä palvelemaan erityisesti ylistyslaulujen kirjoittajia sekä ylistyksenjohtajia.

Palvelun takana on Helluntaiseurakuntien musiikki ry. Onko palvelu tarkoitettu vain helluntailaisille?

Ei suinkaan, kaikki ovat tervetulleita! 🙂 Haluamme palvella kaikkia kristillisiä seurakuntia, joilla on kiinnostusta ylistysmusiikkia kohtaan. Käytännön syistä on kuitenkin hyvä että palvelulla on joku taustataho.

Voiko palveluun lisätä esimerkiksi englanninkielisiä tai ruotsinkielisiä lauluja?

Voi, kunhan laulu muuten täyttää palvelun käyttöehdot (olet itse yksi laulun tekijöistä ym.).

Voiko palveluun lisätä suomennettuja lauluja?

Ei ainakaan vielä. Olisi hienoa jos voisimme ottaa myös suomennoksia, mutta käytännössä käännösbiisien tekijänoikeudet asettavat lisärajoituksia, jotka estävät niiden lisäämisen palveluun. Tutkimme kuitenkin asiaa ja voi olla että palaamme siihen myöhemmin.