Kotistudion rakentaminen

kotistudio_homeOletko kiinnostunut omien demojen tekemisestä? Haluatko tehdä ääninäytteitä omiin lauluihin Ylistys.nettiin? Tekninen kehitys on mahdollistanut sen että nykyään kuka tahansa voi perustaa oman kotistudion pienellä budjetilla. Pieni budjetti ei kuitenkaan tarkoita huonoa äänenlaatua vaan sillä voi päästä hyvinkin kohtuulliseen äänenlaatuun – rajoitteena tulee vastaan enemminkin käyttäjän taidot. Tässä artikkelissa esitellään keskeisimmät hankinnat kotistudion perustamiseen kun budjetti on alle 500 euroa.

Lähtötilanne

Oletetaan että sinulla on jo nämä laitteet:
– riittävän uusi tietokone (vähintään Windows XP tai OSX 10.5)
– soitin (mieluiten kitara tai kosketinsoitin, jolla voit soittaa taustoja)
– äänentoistojärjestelmä, johon voit kytkeä tietokoneen (joko kuulokkeet tai vahvistin + kaiuttimet)

Tärkeimmät hankinnat

Kotistudion perustamiseksi sinun tarvitsee vähintään ostaa mikrofoni, äänikortti, sekä tietokoneohjelma äänityksiä varten. Katsotaan hieman tarkemmin näitä hankintoja.

 

1. Mikrofoni

kotistudio_mikkiMikrofoni on tärkeä elementti kotistudiossa. Mikrofoneja löytyy moneen hintaluokkaan, mutta halpoja mikrofoneja kannattaa välttää. Huonolla mikrofonilla tehtyjä äänityksiä ei pysty enää korjaamaan parhaimmallakaan ohjelmistolla. Tunnettuja mikrofonivalmistajia kuluttajaluokassa ovat esim. Shure, AKG ja Sennheiser.

Laulumikrofonit ovat useimmiten joko dynaamisia tai kondensaattorimikrofoneja. Dynaamiset ovat halvempia ja kestävämpiä, kun taas kondensaattorimikrofoneilla voidaan päästä parempaan äänenlaatuun.

Ehdotus: Shure SM58 on erittäin suosittu dynaaminen laulumikrofoni, joka on varma valinta myös kotistudioon. Hintakaan ei rasita liikaa kukkaroa, halvimmillaan sen saa sadan euron pintaan. Muista ostaa myös XLR uros-naaras johto, sekä mikkiteline, jos sellaista tarvitset.

2. Äänikortti

kotistudio_audioifÄänikortteja löytyy nykyään hyvin monenlaisia ja lukemattomia merkkejä. Kotistudiokäyttöä varten on erityisen tärkeää, että äänikortissa on mikkiliitäntä laadukkaalla mikkivahvistimella ja phantom-syötöllä. Tärkeitä ominaisuuksia ovat myös input/output-kanavien määrä, sekä tietokoneliitännän tyyppi. Äänikortin valinnassa kannattaa myös pitäytyä tunnettuihin merkkeihin, erityisesti ajuripuolella voi joutua ongelmiin jonkun oudomman merkin kanssa. Tunnettuja merkkejä ovat kuluttajaluokassa esim. M-Audio, Presonus, Echo, Digidesign ja Motu.

Yleensä kotistudioon riittää hyvin kaksi output-kanavaa. Sen sijaan input-kanavia voi tarvita helposti enemmänkin. Erityisesti jos sinulla on kosketinsoitin (tai efektilaite kitaralle stereo-outputilla) ja et omista mitään erillistä mikseriä, silloin neljä input-kanavaa on hyvinkin tarpeen. Kosketinsoittimen omistajalle tai kitaristille neljäkään kanavaa ei välttämättä riitä.

Äänikortti yhdistetään tietokoneeseen useimmiten joko USB- tai Firewire-liitännän kautta. Merkittävin ero näillä liitännöillä on se että Firewire ei kuormita tietokoneen prosessoria, kun taas USB kuormittaa jossakin määrin. Tosin tämän päivän tietokoneiden laskentatehoilla tämä ei ole mikään iso haittapuoli. Firewirellä päästään myös suurempiin tiedonsiirtonopeuksiin jos verrataan Firewire800 ja USB 2.0-liitäntöjä. Tuloillaan oleva USB 3.0-liitäntä tarjoaa vieläkin isompia nopeuksia kunhan sitä aletaan tukea myös äänikorteissa.

Ehdotus: M-Audio Fast Track Pro tarjoaa neljä input/output-kanavaa USB-liitännällä. Kaksi input-kanavaa on varustettu mikkiliitännöillä. Fast Track Pro on yksi myydyimmistä äänikortista tällä hetkellä, joten se pitäisi olla melko varma valinta. Hintakin jää halvimmillaan alle 200 euron.

3. Tietokoneohjelma äänityksiä varten

kotistudio_cubaseMikrofonilla ja äänikortilla saat tuotua oman äänesi jo tietokoneelle asti. Nyt tarvitset vielä tietokoneohjelman, jolla voit hallita äänityksiä sekä miksata ja muokata raitoja. Tällaista ohjelmaa kutsutaan sekvensseri- tai äänitysohjelmaksi (englanniksi Digital audio workstation = DAW). Tunnetuimpia ohjelmia ovat Steinberg Cubase, Cakewalk Sonar, Avid Pro Tools ja Apple Logic Studio. Ohjelmien vertailu löytyy esimerkiksi osoitteesta http://www.digitalmusicdoctor.com/shootout/.

Usein ohjelmasta löytyy kaksi tai kolme erihintaista versiota. Esimerkiksi Cubasesta löytyy pelkkä Cubase (kallein), Cubase Artist (keskihintainen) ja Cubase Elements (halvin, riisuttu malli). Hinnan määrä vaikuttaa suoraan ominaisuuksien ja efektien määrään, mutta perustoiminnallisuus löytyy jo halvimmasta versiosta.

Äänitysohjelman ostamisessa on tärkeää tarkistaa että ohjelmasta löytyy versio oman tietokoneesi käyttöjärjestelmälle. Esimerkiksi Sonar löytyy vain Windowsille kun taas Logic Pro tukee vain Mac OSX:ää.

Internetistä löytyy myös ilmaisia äänitysohjelmia, jotka ovat ihan kokeilemisen arvoisia. Mutta ne eivät kuitenkaan pärjää kaupallisille versioille laadukkuudessa. Esimerkkinä voi mainita Audacity-ohjelman, jolla voi äänittää audioraitoja, mutta joka ei tue MIDI-raitoja.

Ehdotus: Steinberg Cubase Elements 6 on yhden suosituimman äänitysohjelman pikkuveli, joka löytyy sekä Windowsille että Mac OSX:lle. Kanavien määrä pitäisi riittää hyvin peruskäyttöön ja mukana tulee laadukkaita efektejä. Hinta noin 100 euroa.

Yhteenveto

Tällä paketilla, jonka hinta pitäisi jäädä alle 500 euroa, pääset hyvin alkuun kotistudiosi kanssa. Jos haluat satsata kotistudioon enemmän rahaa, niin silloin kannattaa miettiä rahan sijoittamista parempaan mikkiin tai parempaan äänikorttiin. Kumpikin on sellainen sijoitus, joka antaa iloa vuoksiksi eteenpäin.

Kirjoittanut Jukka Rauhala 1. tammikuuta 2012

Related Articles